Kojataulu siis pitää aina airbagien laukeamisen jälkeen vaihtaa, koska matkustajan puolen bagi tulee kojetaulusta läpi. En tiedä mikä järki siinä on, että se matkustajan bagi ja turvavyö pitää aina pamauttaa vaikkei siinä ketään istukaan. Autossa on kuitenkin penkissä tunnistin joka muistuttaa matkustajaa turvavyöstä, kunnes sen kiinnittää. Tulee vaan korjaaminen pari tonnia kalliimmaksi kun pitää se kojetaulu, bagi ja turvavyö uusia.

No, kojetaulun vaihtaminen alkaa irroittelemalla keskikonsoli. Nappulat, kotelot, vaihdekepin suojapussi ja kylkiverhoilut väännellään irti klipsuistaa. Koko keskikonsolin irroittamiseksi tarvitsee irroittaa vain muistaakseni viisi ruuvia, kaikki muu on "napsuilla".

No, kojetaulun vaihtaminen alkaa irroittelemalla keskikonsoli. Nappulat, kotelot, vaihdekepin suojapussi ja kylkiverhoilut väännellään irti klipsuistaa. Koko keskikonsolin irroittamiseksi tarvitsee irroittaa vain muistaakseni viisi ruuvia, kaikki muu on ”napsuilla”.

Sitten soittimen kimppuun. Foorumivinkkien perusteella leikkattiin pellistä n. sentin levyiset soirot, jotka työnnetään soittimen ylä- ja alareunan koloihin, ja niin sen vain sai sieltä nypättyä irti. Apuna myös isompi ohut pellinpala, jolla sai vähän aviteltua reunasta vääntäessä, pikku ruuvarilla tulisi vain jälkiä muoviosien reunoihin.

Sitten soittimen kimppuun. Foorumivinkkien perusteella leikkattiin pellistä n. sentin levyiset soirot, jotka työnnetään soittimen ylä- ja alareunan koloihin, ja niin sen vain sai sieltä nypättyä irti. Apuna myös isompi ohut pellinpala, jolla sai vähän aviteltua reunasta vääntäessä, pikku ruuvarilla tulisi vain jälkiä muoviosien reunoihin.

Tässä kuva myös kiinnitysklipsistä. Neljällä tuollaisella on soitin kiinni. Soittimen takaa löytyy sitten kiinnitysruuvit keskimmäisille ilmasuuttimille ja ilmastoinnin paneelille.

Tässä kuva myös kiinnitysklipsistä. Neljällä tuollaisella on soitin kiinni. Soittimen takaa löytyy sitten kiinnitysruuvit keskimmäisille ilmasuuttimille ja ilmastoinnin paneelille.

Mittariston kehikko lähtee myös ihan vaan voimalla irti ja mittaristo neljän ruuvin jälkeen nyppäämällä. Apukuskin puolelta hanskalokero ja kojetaulun molemmista päisät luukut auki. Viikset täytyy myös purkaa pois tieltä. Diagnostiikkapistoke irti, samoin piuhat oikean ja vasemman ilmasuuttimen lämpötila-antureilta ja vielä ilmastoinnin aurinkotunnistin kojetaulun päältä. Lopuksi kojetaulun kiinni pitävät 11 ruuvia irti ja kojetaulun voi nypätä pois.

Mittariston kehikko lähtee myös ihan vaan voimalla irti ja mittaristo neljän ruuvin jälkeen nyppäämällä. Apukuskin puolelta hanskalokero ja kojetaulun molemmista päisät luukut auki. Viikset täytyy myös purkaa pois tieltä. Diagnostiikkapistoke irti, samoin piuhat oikean ja vasemman ilmasuuttimen lämpötila-antureilta ja vielä ilmastoinnin aurinkotunnistin kojetaulun päältä. Lopuksi kojetaulun kiinni pitävät 11 ruuvia irti ja kojetaulun voi nypätä pois.

Kojetaulu irroitettuna.

Kojetaulu irroitettuna.

Vanha ja uusi rinnakkain. Tai aika uusiahan ne molemmat on... Kojetaulu oli korjauksen kallein yksittäinen osa, hiukan vajaa 600 euroa. Airbagit ja turvavyöt löytyi onneksi käytettynä, säästi siinäkin muutaman satasen. Uutena bagit ovat myös n. 600-700 euroa kappale, turvavyöt reilu 150 euroa.

Vanha ja uusi rinnakkain. Tai aika uusiahan ne molemmat on… Kojetaulu oli korjauksen kallein yksittäinen osa, hiukan vajaa 600 euroa. Airbagit ja turvavyöt löytyi onneksi käytettynä, säästi siinäkin muutaman satasen. Uutena bagit ovat myös n. 600-700 euroa kappale, turvavyöt reilu 150 euroa.

Matkustajan puoleinen "pommi".

Matkustajan puoleinen ”pommi”.

Matkustajan puoleinen "pommi".

Matkustajan puoleinen ”pommi”.

Ja sitten vain kaikki päinvastaisessa järjestyksessä nippuun…

 

Sitten tuulilasin kimppuun. Alkuperäinen siis sahattiin "vaijerilla" irti ja veisteltiin lasin kehyksen reunasta ylimääräiset liimat pois.

Sitten tuulilasin kimppuun. Alkuperäinen siis sahattiin ”vaijerilla” irti ja veisteltiin lasin kehyksen reunasta ylimääräiset liimat pois.

Sekä lasin reuna että tiiviste käsiteltiin pohjustusaineella/primerilla.

Sekä lasin reuna että tiiviste käsiteltiin pohjustusaineella/primerilla.

Primerin kuivuttua hetki ja sitten vedettiin lasin reunaan lasiliima.

Primerin kuivuttua hetki ja sitten vedettiin lasin reunaan lasiliima.

Lasi nostettiin paikalleen imukupeilla.

Lasi nostettiin paikalleen imukupeilla.

Sitten vain muovit ja pyyhkijät paikalleen, vähintään neljä tuntia odottelua ja valmis.

Sitten vain muovit ja pyyhkijät paikalleen, vähintään neljä tuntia odottelua ja valmis.