Heikin Scirocco oli sen verran karvalakkimallia, että vakionopeudensäädin puuttui. Onneksi sen jälkiasennus ei näihinkään kovin kallis temppu ole. Pitää vain hommata sopiva vilkkuviiksi, ja joissain tapauksissa (kuten tässäkin) myös rattiakselin ohjainlaite.

Tämä ohje pätee siis moneen muuhunkin samalla tekniikalla olevaan malliin, siis mm. Golf 5/6, 1P Leon, 1Z Octavia, 3T Superb, 5L Yeti, Eos, 2K Caddy, 5N Tiguan, 1T Touran…

Samalla pienet ohjeet, miten näistä uudemmista saa ratin irti, ei ole ihan yhtä helppoa kuin vanhemmissa Volkkareissa.

cc1

 

Koko homma alkaa lukemalla VCDS:llä rattiakselin ohjainlaitteen koodaus. Pistä talteen koodi (tässä tapauksessa 1892140000). Huomaa, että tässä kuvassa on jo aktivoitu cruise, alunperin siis ei ole, eikä tässä kohtaa vielä tarvitse ollakaan.

Sitten purkamaan. Kuvateksteistä selitykset. Ihan ekana pyörät ja ratti suoraan.

WP_20131227_19_35_10_ProTässä kuvassa alkuperäinen ja ”uusi” ohjainlaite. Auton alkuperäinen ei siis tukenut cruisea. Kuvassa näkyvässä tarrassa on ohjainlaitteen varaosanumero (joka on eri, kuin minkä VCDS näyttää). Ross-Techin Wikissä on lisätietoa siitä millä koodilla oleviin saa koodattua cruisen aktiiviseksi. Alkuperäisessäkin (5K0-953-569-A) ohjainlaite hyväksyi koodauksen, mutta ei se vaan alkanut toimia.  Tilasin eBay:stä H-päätteisellä koodilla olevan, ja sillä homma sitten rokkasi. Postikuluineen 84 euroa.

Ohjainlaitteita on kolmea eri mallia (fyysisesti eri näköisiä), kannattaa varmistaa, että tulee hommattua oikeanlainen, jos joudut vaihtamaan.

Itse viiksien vaihtamisesta ei valitettavasti tullut työn huumassa otettua kuvia, mutta siinä ei ole mitään kummallista, maalaisjärjellä selviää.

WP_20131227_19_32_32_ProTarkista samalla, että mustassa 16-napaisessa liittimessä on johto pinnissä nro. 5 (tässä kuvassa musta-valkoinen). Kaikissa sitä ei kuulemma ole. Jos ei ole, joudut vetämään johdon tästä liittimeltä moottorinohjainlaitteelle (Sciroccossa 94-napaisen liittimen pinni no. 18).

Sitten kaikki takaisin paikalleen päinvastaisessa järjestyksessä.

Jos joudut vaihtamaan rattiakselin ohjainlaitteen spiraaleiniin, niin varmista, että spiraali on ns. keskitetty. Se pääsee pyörimään n. 2,5 kierrosta kumpaankin suuntaan ratin mukana. Jos se onkin kierroksen tai kaksi pielessä (esim. jos irroitettu kun ratti ei ole keskitetty), niin ensimmäisen kerran kunnolla kääntäessä spiraali hajoaa…

Kun ruuvit on kiinni ja ratti ja airbag takaisin paikallaan, niin lopuksi koodataan kaikki toimimaan. Onnistuu VCDS:llä. Jos vaihdoit toisen ohjainlaitteen, koodaa se alkuperäisen ohjainlaitteen koodilla (niin, että CCS enabloitu).

cc2Myös moottorin ohjainlaitteen koodauksesta pitää CCS enabloida.

Tämän jälkeen kaikki pitäisi toimia. Viiksestä kun napsauttaa cruisen päälle, ilmestyy mittaristoon merkkivalo.