Superbissa oli alkuperäisenä Bolero-soitin (RCD-510), joka ei sisällä navigaattoria. Koska autossa on kuitenkin BT-sarja, joka kaappaa puhelimen etäkäyttöön eikä Nokia Maps tai vastaava karttapalvelu pääse käyttämään nettiä, oli navigointi vähän hankalaa. Siispä ei muuta kuin tilalle etsimään navigaattoriversiota. Skodassa tämän nimi on Columbus (RNS-510). Kun Bolerossa on kuuden levyn sisäinen CD-vaihtaja, on Bolerossa DVD-soitin ja sisäinen 30 gigan kiintolevy karttoja ja musiikkeja varten. eBaystä löytyi sopiva vähän käytetty laite kohtuu hintaan, joten sellainen tilaukseen. Parissa päivässä laite tulikin ja oli ainakin päällisin puolin kuin uusi ja pakattu todella hyvin. Mukana tuli myös GPS-antenni… ei orggis, mutta ihan käypä antenni, jollaisia on ollut tapana asennella kojetaulun sisään ja joskus päällekin.
Aloituskuvassa Boleron ympäriltä on jo kammettu kehys irti. Lähtee siis ihan varovasti jostain reunasta vääntämällä ja sen jälkeen vain määrätietoisesti nyppäämällä. Kuvassa näkyvien reikien kohdalla on metalliset klipsit, jotka pitävät kehikon paikallaan.
Soittimen (tai miksi sitä pitäisi kutsuakaan) koti. Alareunassa näkyy matkustajan airbagin merkkivalon johto. Jos virrat käyttää päällä ilman, että valo on kiinni, jää airbagin vikavalo palamaan kunnes vikakoodit on nollattu. Soittimen liittimet irtoavat kun vääntää alareunasta salvan auki.
GPS-antennin asennukseen saa paljon lisätilaa kun nyppää puhaltimen ritilät pois. Lähtevät ihan ulospäin vetämällä. Virallisten ohjeiden mukaan pitäisi käyttää koukkua, joka työnnetään ritilöistä sisään ja vedetään sisempää n. 15 cm syvyydeltä suuttimen takareunasta, mutta lähti se ilman mitään työkalujakin. Alakautta on helppo vapauttaa myös valoisuustunnistin, jonka reijän kautta suunniteltiin vietävän GPS-antennin johto kojetaulun sisään. Monet vakuuttelivat GPS:n toimivan ihan hyvin kojetaulun läpikin, mutta päätettiin nyt varmuuden vuoksi tuoda se ihan kojetaulun pinnalle.
Jälkimmäisessä kuvassa antenni paikallaan valoisuustunnistimen etupuolella. Tunnistimen kuoresta veistettiin kulmasta pieni pala, josta johto mahtui sisään.
Ja sitten Columbukseen piuhat kiinni ja käyntiin (kuvassa vielä väliaikaisasennus, jossa GPS:n piuha tulee tuolta sivusta). Aluksi oli ongelmana, kun eivät äänet toimineet. Tiedossa oli, että autoa pitää hieman koodailla VCDS:llä, mutta äänien puuttuminen oli pieni yllätys. Hieman Googlettelua vaati, että tajusi valita autoon Volkswagen Sound Systemin Skoda Sound Systemin tilalle. Tämän kun valitsi, niin äänet alkoivat kuulua kajareista. Myös CAN-väylän ohjainlaitteelle piti koodata navigointi aktiiviseksi.
Myös mittaristoon ilmestyi lisää herkkuja Columbuksen lisäämisen jälkeen. Ylärivillä näkyy ajoilmansuunta koko ajan kellonajan vieressä ja näyttöön saa myös kompassin, sekä navigoinnin aikana ajo-ohjeita ja etäisyys- yms. tietoja. eBay-ostoksen kartatkin vaikuttivat olevan melko tuoreet (kartat olivat sisäisellä kiintolevyllä, DVD:tä ei mukana tullut).
Oleg says:
Good evening! I would like to buy the Skoda Bolero RCD-510. Are you selling it?
elokuu 13, 2012 — 19:20
Jarmo Jylhä says:
Moro
Olen yrittänyt asentaa vuoden 2014 Suberiin RNS510 uutta ja vanhaa soitinta mutta ääntä ei saa kuulumaan millään edes merkkihuollossa .Alkuperäinen soitin Amundsen+RNS310 ja sound system.En ymmärrä miten se on niin vaikeaa vai onko se niin että sitä ei merkkiliikkeet saa tehdä joka tuntuu kyllä oudolta. Liettuan ”http://volkswagen-navigationsystem.co.uk/authentication?back=history.php ”liikkeestä ostin uuden ja sieltä vakuutettiin että se toimii muutako pistää paikalleen mutta ei toiminut. Sehän tässä vielä ottaa päähän kun palautin soittimen niin ne väitti että se on niin naarmunen että ei voi ottaa takaisin vaikka kerran käytin paikallaan enkä pannut edes ruuveja. Luulin ensin että tämä on Englantilainen firma . Tämä pitäs saada jotenkin kiertämään minkalainen yritys on kyseessä.Toivottavasti linkki toimii.
syyskuu 3, 2015 — 13:43