Ne tekee jotka osaa

turvatyynyjumppa

Tesla ei myy airbagejä kuin valtuutetuille korjaamoilleen (joita on Suomessa vain muutama), joten jouduimme turvautumaan jälkimarkkinoihin. No, tulihan se hieman halvemmaksikin.

Varaosabägissä oli bägin kehys eri värinen, joten kehys irrotettiin auton alkueräisestä bägistä ja siirrettiin varaosaan.
Tässä rattibägi vaihdettuna ja aloitellaan kojetaulun purkua. Rattia ei tarvitse irroittaa.

Matkustajan turvatyynyn lisäksi pitää vaihtaa kojetaulun yläpinta. Purkaminen aloitetaan irrottamalla hanskalokeri, jonka takaa löytyy airbagin kaksi kiinnityspulttia. Jotta hanskalokeron saa irti, pitää ensin irroittaa sitä ympäröivät vaaleat verhoilut. Ne lähtevät irti vetämällä ulospäin. Hyviä ohjeita tähän ja muihinkin ”irroita-ja-kasaa” -töihin löytyy FixYourTesla.com -sivuilta.

Hankalokero on kiinni kuudella torx-ruuvilla. Tämän hansikaslokero lähtee vetämällä ja johdot irroittamalla. Hanskalokeron takaa tulee näkyviin Autopilotin tietokone, jonka neljä kiinnitysmutteria auki ja se pääsee laskemaan sen verran alas, että pääsee käsiksi airbagin kahteen kiinnityspulttiin.

Kojetaulun yläpinnan irroitus. Ensin A-pilarien verhoilut irti. Ainoa ruuvi löytyy airbag-merkin takaa. Alaosasta ovat aika hankalasti kiinni, mutta irtoavat, kun aikansa jaksaa käännellä ja väännellä.

Kojetaulun molemmissa päissä on kiinnitysruuvit, samoin kaksi ruuvia mittariston yläpuolella olevan muovin takana. Tämä muovi irtoaa alaspäin reunasta varovasti muovilastalla vääntämällä. Lopuksi kojetaulun pinta irtoaa vain ylöspäin nostamalla, jolloin jousikuormitteiset kiinnikkeet (joita on useita) yksi kerrallaan antavat periksi.

Varaosassamme myös etureunan lista oli eri värinen kuin autossamme. Päädyimme vaihtamaan listan, jotta alkuperäinen väriharmonia säilyy. Lista on muovihitsattu kiinni. Hioimme kiinnityskohdat auki ja muoviliimasimme auton alkuperäisen listan paikalleen.

Airbagit vaihdettuna ja kojetaulun pinta paikallaan. Uusi pinta eroaa vanhasta siten, että tässä etureuna on alcantaraa, vanhassa koko pinta oli samaa PU-kangasta kuin tässä ”uudessa” takareuna. Mielestämme tämä musta alcantara sopii hyvin, koska A-pilarit ja kattoverhoilu muutenkin ovat sitä.

Etuturvavyöt vaihtuivat myös, koska kiristimet olivat lauenneet onnettomuudessa. Valitettavasti emme huomanneet tästä ottaa kuvia, mutta melko suoraviivainen homma, kunhan verhoilut sai irti, noudattaen esim. juuri fixyourtesla.com ohjeita.

Vaikka Tesla ei myynyt airbageja, turvavyöt ja kiristimet heiltä kuitenkin saa ostettua kuka vain.

Airbagin vikakoodien nollaaminen olikin sitten aikalailla monimutkaisempi prosessi, siitä lisää myöhemmin.